Euro Park Fun Fair, Shah Alam


Well, hi. So, harini actually, I just started nak buat blog post in both Bahasa Melayu & English, selang seli or tengok lah macam mana, so this will be my first Bahasa post ever! I tahu, I tak ada lah fully write dalam Malay tapi I will try my best untuk center kan penggunaan bahasa Melayu I dalam penulisan I kali ni even though for sure, I still akan letak bahasa rojak. Maybe after this I akan letak fully Malay, atau pun I akan minimize kan lagi penggunaan bahasa inggeris dalam blog post I yang I tulis dalam bahasa Melayu.

Okay, actually, I terfikir nak buat certain topic yang I rasa worth untuk semua orang baca tak kira gender, races, religions, states everything I buat dalam English so I boleh lah reach other countries punya readers, but untuk benda-benda yang more towards locally, I rasa I blog dalam Malay. Wish me luck!

So harini, the reason why I nak blog dalam Malay sebab of course, pasal fun fair dalam Malaysia, semestinya! I rasa most of you guys pernah dengar pasal Euro Park Fun Fair yang currently ada dekat Shah Alam, before this dekat Melaka & Gombak. I tak dapat pergi dekat Melaka punya sebab I tak ada kawan & tak ada boyfriend nak ajak masa tu (acah2 funfair date eww), so I lepaskan je lah impian I nak jejak funfair.

But, bila I dah duduk Shah Alam, I dapatlah juga merasa jejak dekat funfair tu dengan my friends! So here are some pictures on what's inside the funfair.



Tengok dekat 'Haunted House', I rasa sangat tak seram but I definitely takkan masuk tempat tu because siapa tahu hantu yang I tempuh tu bukanlah hantu yang dilakonkan. I paranoid betul dengan tempat macam ni even I tengok tak seram, but I am sure kalau I masuk, I akan jerit macam orang gila. I penakut tapi most of the time I berani. But this thing, NO.

Eh, jap. Nak cerita pasal entrance fee, terkejut juga lah sebab usually tempat lain entrance fee dia RM 2-3 je tak silap but dekat sini, RM 5 beb. I pun terkejut kenapa, tempat dia ni mempengaruhi harga juga ke apa I pun tak tahu but lantak lah, nak masuk punya pasal tapi mulut complain juga kenapa rate dia tak sama dengan tempat lain. This funfair I was told last 2 Mei, which is today, so ada masa lagi ni kalau you guys nak pergi hahaha (I tak sure tapi rasa macam harini last).

So, kitaorang masuk & we went for the Bumper Car! It was my first time, so consider ni my first experience ride on bumper car. Honestly, seronok nak mampus! Bumper car tu sekali main 4 token which is RM 8, tapi sekejap sangat rasanya main benda tu. Like 2 mins kot macam tu so sangat tak puas juga lah. Might need to ride that again later.


This thing I tak ingat apa nama dia, tak silap "Rock n Roll" tapi I honestly tak sure, I lupa hahaha but I ride on this one lepas I main bumper car tu. I dengar orang jerit-jerit macam orang gila & tengok macam menarik so we decided to ride on this thing too. Honestly, I cuak nak mampus ok. I takut. Even dia gerak sikit pun I dah macam ya Allah please don't let me dieeee. But right after few spins, I rasa benda ni sumpah for kids level boleh la.

Lepas few spins, I gelak beb sumpah. I gelak sebab I rasa kelakar naik benda tu sebab tak takut lansung satu hal, lepastu macam I tak tahu nak cakap. Tak seram, tak takut, takde apa lansung. But I enjoyed it! Kalau ride yang ni 5 token which is RM 10 for a person. Worth it sebab lama, lagi2 bila dia pusing anti-clockwise. Fuh seram beb part tu. Tapi still sama je. But lepas habis tu, I mabuk terus, jalan macam orang mabuk sikit lah, otak rasa tah ke mana, nak baring je time tu hahahaha nasib baik masih boleh berdiri tegak.

Lepas dah puas & takde benda rasanya dekat funfair tu, kitaorang pun decide balik je lah. Kitaorang sewa kereta pun, kena pulangkan on time. So we decided gerak awal sebab nak beli dinner, malas makan luar. After that, balik lah ke pangkuan UiTM tercinta semula setelah dapat have fun kejap.


Apa yang I nak mention dekat sini is have fun lah selagi boleh but never forget your responsibilities. Tiber sangat kan? But honestly, you need to have some fun in your life no matter how busy you are. Bab macam ni tiba-tiba keluar English, pelik betul. So guys, enjoy lah selagi boleh, tapi jangan over-enjoy sampai you lupa tanggungjawab you as a student, worker, parents ke apa-apa lah.

Anyway, I had a lot of fun here, I really enjoyed the moments walaupun kurang dari 2 jam I jejak situ sebab nothing yang best sangat except the rides. This is my best experience dekat funfair so far, sebab sebelum ni pergi pun masa kecik lagi, I bet takde sangat pun funfair masa I dah besar or maybe Idgaf hehehe


Kalau you guys pernah pergi funfair, share your good or bad memories dekat komen!

Comments

  1. wahhh tak pernah pergi lagi funfair tapi teringin!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tapi tu lah, next location tak tahu dekat mana

      Delete
  2. i last went to a funfair when i was a kid. haha couldn't really stand crowds.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
    Jom follow blog and Visit https://www.iyaseo.id/
    . Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    . Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    . Komen yang baik2 sahaja ye..
    . Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
    Terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete

Post a Comment